Nalewka z płatków róży i miodu

 

Róża jest znana zielarzom medycyny klasztornej od dawna. kiedyś obniżano nią gorączkę, leczono oparzenia i ropiejące skaleczenia. Płatki róży mają też ogromne ilości witaminy C!

dzika róża zielarz-dietetyk.pl

 

Na nalewkę z róży potrzebny będzie:

 

- 1 litr świeżych płatków dzikiej róży

- 0,5 litra spirytusu

-0,5 litra wody 

-szklanka miodu np. wielokwiatowego

-sok z 1 cytryny

 

 

1. Płatki róży blendujemy wraz z sokiem z cytryny (lub metodą tradycyjną ucieramy w moździerzu).

2. Przekładamy do szklanego słoja, zalewamy wrzącą wodą, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 12-18 godzin.

3. Po tym czasie filtrujemy macerat (najlepiej na gazie), dodajemy miód i podgrzewamy do uzyskania konsystencji syropu, wyrzucając "szumowiny".

4.Następnie studzimy i dodajemy spirytus, po czym przelewamy w butelki, zakręcamy i po miesiącu możemy pić.

W celach wzmacniających, delikatnie uspokajających przyjmujemy 1-2 łyżki przed snem. Jeśli chcemy podawać płatki róży dzieciom, stosujmy syrop - bez spirytusu.

 

Projekt i wykonanie: sklepy internetowe GOshop

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.

Zamknij