Jagody Goji owoc, 100g

Jagody Goji owoc, 100g

Kod: FlosDostępny

7,10

Jagody Goji owoc, 100g

 

Jagoda goji są owocem bardzo delikatnym, gdy są świeże nie powinno się ich dotykać rękami, ponieważ zajdzie rekcja utleniania i jagoda przybierze czarny kolor. Przy zbieraniu strząsa się je na specjalne maty.

Bogactwo witamin, minerałów, aminokwasów i przeciwutleniaczy:
Jagody goji to wyjątkowe owoce, które są naturalnym źródłem licznych składników odżywczych, witamin i minerałów. Zawierają polisacharydy. Są kompletnym źródłem białka. Zawierają aż 19 różnych aminokwasów, co ważne w tym 8 aminokwasów egzogennych, między innymi izoleucynę oraz tryptofan. Aminokwasy są niezbędne dla organizmu, pełnią ważną funkcję w metabolizmie, są także budulcem białek i mięśni. Jagoda goji to także źródło karotenoidów, w tym beta karotenu, którego zawiera więcej niż marchew. W goji znajdują się także nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy oraz kwas Omega 6. Owoc ten to także źródło antyoksydantów, ich wysokie stężenie pomaga w walce z wolnymi rodnikami.

Jagoda goji dostarczają organizmowi niezbędne do jego funkcjonowania składniki odżywcze.

 
Wysuszone, dojrzałe owoce zawierają witaminę C. Szacuje się, że w 100 gramach jagód jest jej aż 2500 mg. Oprócz witaminy C owoce goji zawierają witaminy (B1, B2, B6 oraz E) i składniki mineralne oraz kwas nikotynowy, betainę, kumarynę. Czerwonopomarańczowy kolor owoców jest skutkiem zawartości karotenoidów. W owocach stwierdzono obecność 5 karotenoidów, w tym zeaksantynę oraz luteinę.

 

Źródło:

Gross PM (2007). "Goji: what it is... and isn't". NewHope Network, Penton Media Inc.

 

Program lojalnościowy dla stałych klientów - zyskaj do 7%

Darmowa dostawa - przy zakupach powyżej 250zł i przy przedpłacie

Produkty powiązane

Zapraszamy do dodania opinii o Jagody Goji owoc, 100g

(5/5)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.

Zamknij